Vissza a főoldalra
 


AZ ÚJ HONDA JAZZ

Honda JazzA Honda teljesen új Jazz modellje népszerű elődjének legfontosabb erényeire épít, ám belső tere még tágasabb, jobb a használati értéke, motorjai erősebbek és kevesebbet fogyasztanak, a dizájn pedig modern és tetszetős.

A kicsit nagyobb méretű "előretolt utasterű" karosszériából jobb a kilátás, a Jazz beltere még tágasabb, s különösen a hátsó lábtér és a csomagtartó lett nagyobb. A Magic ülésrendszer most egyetlen mozdulattal elfektethető, s az így garantált variálhatóságot a csomagtérben alkalmazott, kettéosztott tér is növeli.

A biztonsági felszerelések száma is nőtt, mostantól a rendszer része a Honda Modern Ütközési Biztonságú (ACE) karosszériaszerkezet, az aktív első fejtámaszok és a VSA. A nagyobb keréktárcsák, az átdolgozott felfüggesztés, a hosszabb tengelytáv és szélesebb nyomtáv egyszerre javítja az autó agilitását és a kényelmet. Az új 90 lóerős, 1,2 literes és 100 lóerős 1,4 literes i-VTEC erőforrások teljesítménye jobb a korábbinál, ugyanakkor fogyasztásuk minden eddiginél kedvezőbb. S az új Jazz-ben az 1,4 literes motorhoz opcióként kínáljuk a kategória első automatizált, hatfokozatú manuális váltóművét is.

Mindkét új motor élénkebb teljesítményt és nagyobb nyomatékot nyújt a teljes fordulatszám-tartományban.

Az új SIL (Fokozatvisszajelző) - amely hasonló az új Accordon bevezetett rendszerhez, és a manuális váltós modellekbe kerül be - vizuális segítséget nyújt ahhoz, hogy a vezető a fogyasztás csökkentése érdekében a lehető legjobb időpontban kapcsolja a következő fokozatot.

Új, előretolt utastér és nagyobb méretek
3.900 mm-es hosszával, 1.695 mm szélességével és 1.525 mm-es magasságával az új Jazz valójában egy külön alkategória a kiskocsik és a kompakt egyterűek között - az előzők stílusát ötvözi az utóbbiak használati értékével.

Az autó teljes magassága nem változott, ám a Jazz 55 mm-rel hosszabb lett, s 20 mm-rel szélesebb is. A tengelytáv 50 mm-rel gyarapodott, a nyomtáv elöl 35, hátul 30 mm-rel szélesebb, vagyis az úttartás is javult.

Új ACE karosszériaszerkezet.
A rendkívül hatékony biztonsági jellemzőkkel rendelkező Fejlett Ütközési Biztonságú (ACE) karosszériaszerkezet most már jól bevált eszköz a Honda biztonsági arzenáljában. A szerkezet lényege egy sokszögletű főkeret az autó első részében, amely azt garantálja, hogy ütközéskor az eltérő méretű járművek keretei megfelelően feküdjenek fel egymáson, mert így a becsapódás közben ébredő energiát a karosszériaszerkezet az utascella deformálódása nélkül képes elvezetni.

Nagyobb és kifinomultabb utastér még jobb használati értékkel.
Az előző Jazz ötletes kialakítása - a rövid orral, a kompakt felfüggesztéssel és a nagyobb belső teret lehetővé tévő, középen elhelyezett üzemanyagtartállyal -, illetve az új Jazz nagyobb karosszériája azt jelenti, hogy az autó a kényelem új szintre lépett.
A hosszabb és szélesebb kocsitest nyilvánvalóan megnövelte az utastér méretét, de az előbbre tolt szélvédő is megtette a hatását, így a Jazz az egyik legtágasabb és legrugalmasabb utasterű autó saját kategóriájában.
A hátsó utasok lábtere 18 mm-t nőtt, míg az első és hátsó utasok közötti távolság 30 mm-rel gyarapodott. A valamivel szélesebb karosszéria révén a válltér elöl 44, hátul 43 mm-rel lett szélesebb.
A kilátás is jobb az utastérből. A vékonyabb A oszlopnak, a nagyobb szélvédőnek és a korábbi modellénél háromszor nagyobb első háromszögablaknak köszönhetően az új Jazz vezetése pihentetőbb, a lehajtható fejtámlák pedig garantálják, hogy a kilátás hátrafelé gyakorlatilag zavartalan.

A Magic ülések egyetlen mozdulattal elfektethetők.
Mivel az előző Jazz innovatív hátsó ülései nagyon népszerűek voltak, egyáltalán nem meglepő, hogy a Honda hasonló elrendezést kínál az új modellben is; s bár a legújabb Magic ülések a korábbival azonos elven működnek, kényelmesebbek lettek, és már egyetlen mozdulattal előredönthetők. Nincs többé szükség arra, hogy a hátsó ülések elfektetése előtt az első üléseket előretoljuk. Ehelyett - a hátsó támlákra rátolható fejtámláknak köszönhetően - a 60:40 arányban osztott ülések még akkor is ledönthetők, ha az első ülések a leghátsó helyzetben vannak.

Az így létrejövő, sík padlójú raktér hossza az úgynevezett Hasznos üzemmódban 1.720 mm, amely elég tágas ahhoz, hogy elférjen benne három 26" túrakerékpár a helyén lévő első kerekekkel. A Hosszú üzemmódban a rakodótér hossza még nagyobb - ekkor előre kell tolni a jobb első ülést, majd támláját teljesen elfektetni, és a raktér hossza 2,4 méter.


A három órát tartalmazó műszerfal hátsó megvilágítása állandó, így mindig remekül leolvasható. A műszereket ezüstszínű gyűrű veszi körül, a számlapok középszürkék, skálázásuk vörös. Valamennyi modellben széria a komfortindex funkció, amellyel a vezető háromszor indexelhet, ha például autópályán sávot vált.

Az utastérben számos nagyon hasznos rakodóhelyet alakítottunk, s nem kevesebb, mint tíz pohár-, vagy palacktartót is: kettőt a kardánbox elején, kettőt a kézifék karja mögött, egyet-egyet a műszerfal szélein, illetve egyet az ajtózsebekben. A kesztyűtartó kétrészes - egy polc osztja ketté -, rekesz van a volántól jobbra, egy rugalmas rekesz a középkonzolban, illetve a legtöbb modell kap zsebet az első utasülés hátára is.

A fék a nagyobb első féknyergeknek köszönhetően hatékonyabb lett, az átdolgozott fékpedál-karakterisztika révén jobb a pedálérzet. Az első hűtött tárcsákhoz és a hátsó tárcsafékekhez ABS, EBD és vészfékasszisztens (BA) csatlakozik.

A Japánban történt 2001-es bemutatása óta az előző Jazz a Honda legsikeresebb kisautójává nőtte ki magát. Átgondolt kialakítása, jó ár-érték aránya, csekély értékvesztése sikeres receptnek bizonyult, s így évről évre sikerült megtartani a vevőket. Pályafutása során a Jazz globálisan értékesített modell lett, 115 országban forgalmazzák, s évente mintegy 400 ezer darab fogy belőle - bemutatása óta eddig összesen több mint kétmillió talált gazdára. A Jazz gyártása jelenleg öt ország hat üzemében folyik.

2007-2008-ban Japánban megkapta az Év autója díjat.


CIVIC
Az újfajta gondolkodás annak eredménye, ha másképpen tekintünk a világra. Ezért vonták össze oly sokan a szemöldöküket a HondaJet dizájnja láttán. Olyan repülot akartunk tervezni, amelynek kisebb a légellenállása, nagyobb a kabinja és kevesebbet fogyaszt. Miközben célunk megvalósítása felé haladtunk, eljutottunk addig a forradalmian új ötletig, hogy a szárny fölé helyezzük a hajtómuvet.

Mi a Hondánál mindig újszeru ötleteket keresünk - s hogy meg is leljük oket, a világ minden tájáról ihletet merítünk. Amikor formatervezonk hazatért Olaszországból, az új Civic-kel kapcsolatos tervei annyira különlegesek, olyan eredetiek voltak, hogy egyértelmunek tunt: ezt az autót soha sem lehet nagy tömegben gyártani. S ekkor már tudtuk, hogy mégis meg kell építenünk; aztán sok száz terv és a finomításokkal töltött végtelen órák után megkezdodött az innovatív, ötajtós Civic sorozatgyártása. Ez is azt bizonyítja, hogy amikor a lehetetlennel találjuk szembe magunkat, akkor abban a kihívást kell látnunk.

CITY
A kompakt szedán radikálisan eltávolodik az előző generációs modell megjelenésétől; teljesen megújult külseje számos olyan elemet hordoz, ami a stílusos Accordra emlékeztet. Az áttervezett külső mellett új elem az 1.4 i-VTEC motor is, amely jelentősen több teljesítménnyel ruházza fel az új City-t.

Az új motor - ugyanaz, mint ami az új Jazz modellben is dolgozik - a Honda népszerű i-VTEC technológiáját alkalmazza, így kiváló teljesítményt és nagyfokú rugalmasságot kínál alacsony fogyasztás és kis emisszió mellett. Ezzel az erőforrással a City 100 lóerőt teljesít, vagyis 17 lóerővel lett izmosabb a kifutó modellnél. Ez a többletteljesítmény teszi lehetővé, hogy az új City gyorsulási értéke manuális sebességváltóval elérje a 11,8 másodpercet 0-100 km/órára, ami 1,6 másodperces javulást jelent. Az automatikus egységgel ez az érték 14,7 másodperc, s a korábbi gyorsuláshoz képest ez is fél másodperccel jobb eredmény.

A City kézi kapcsolású sebességváltója a korábbi egység módosított változata, amelyben karbon szinkrongyűrűk segítik a lágyabb kapcsolást, emellett pedig további finomítást jelent az optimalizált áttételek alkalmazása. Az automatikus váltómű vadonatúj fejlesztés; a modell történetében először a fokozatok a kormánykerék mögött elhelyezett váltófülekkel is kapcsolhatók. 'Sport' üzemmódban a fejlettebb váltóelektronika és a jobb áttételek révén remekül érvényesül az új autó megnövekedett teljesítménye.

A vadonatúj modell több más téren is elődje fölé emelkedik: például a felhasznált anyagok jobb minősége, a magasabb szintű esztétika és a nagyobb funkcionalitás révén. Az utastérben még több a tárolóhely - többek közt nőtt a kesztyűtartó mérete is -, s az ülések új formaterve még nagyobb kényelmet biztosít a vezetőnek és utasainak.

A Honda bejelenti rendkívül praktikus kompakt buszlimuzinja, az FR-V bevezetését
 • Tetszetős és egyedi megjelenés
 • Kompakt buszlimuzin 3 + 3-as ülés konfigurációval
 • Férőhely hat ember és csomagjaik számára
 • A csúsztatható középső ülések javítják a kényelmet, és tágasabbá teszik a belső teret
 • Gyermekek utazhatnak a középső első ülésen a szülők között
 • Eddig példa nélkül álló variálhatóság, számtalan lehetőség az utas- és a csomagtér variálására
 • Az egyszerűen elfektethető hátsó ülések révén néhány másodperc alatt bővíthető a raktér mérete
 • Három motor: 1.7 SOHC VTEC, 2.0 DOHC i-VTEC a benzinesek és 2.2 i-CTDi a dízel
 • A futómű sima, stabil gördülést, valamint nagyszerű rugózási komfortot garantál
 • A kategóriában legjobb vezethetőség és kis fordulókör

 • A Honda olyan új autót indít a kompakt egyterűek mezőnyében, amelynek tervezése során a belső tér variálhatósága volt a legfontosabb szempont. A 3+3-as ülés konfiguráció, a könnyen ledönthető ülések és az intelligens térkihasználás révén az FR-V úgy képes akár hat felnőtt szállítására, hogy közben a csomagtartója is tágas.

  AZ FR-V szakít az általában haszonjárműves jellegű buszlimuzinok megjelenésével is, ehelyett sportos, dinamikus formatervet kapott. A háromtagú motorpaletta - rajta a Honda nagyra értékelt 2,2 literes dízel erőforrásával -, a lehető legkisebb sodródási hajlam érdekében széles nyomtáv, a kifogástalan gördülési komfort tökéletes összhangban áll a kategóriaelső manőverező képességgel. A Honda modellje új mércét állít a buszlimuzinok mezőnyében.

  A Honda azért választotta a tökéletes belső térergonómiát és a 3+3-as üléselrendezést, mert felismerte, hogy az autóban is nagyon fontos a családon belüli - különösen pedig a szülő és kisgyermek közötti - kommunikáció. S bizony melyik gyermek ne szeretne elölre ülni az apuka és anyuka mellé? Az FR-V-ben erre most lehetőség is van, s így persze a szülők is jobban szemmel tarthatják a gyereket.

  A többfunkciós első középső ülést könnyedén asztallá vagy kartámasszá alakíthatjuk. A variálhatóságot tovább javítja az osztott üléstámla, amelyben tárolórekesz kapott helyet.

  A Jazz és az Accord Tourer már jól példázta, hogy a Honda miként képzeli el a személyszállító autó átalakítását nagy rakterű teherhordóvá úgy, hogy az ne legyen se nehéz, se időrabló feladat.

  Az FR-V is ezt a filozófiát követi, s vetélytársaival ellentétben csupán három rövid műveletre van szükség ahhoz, hogy a rakterét maximálisra bővítsük. Az üléseket nem kell bonyolult mechanizmusokkal mozgatni, s persze nem szükséges kiszerelni sem őket az autóból. Az FR-V-ben az ülések eltűnnek a padlóban, s így a megnagyobbított csomagtartó alja teljesen sík.

  A Honda az FR-V esetében is nagy alapossággal teremtette meg a biztonságos utazás feltételeit, az FR-V-ben széria lesz a dupla első légzsák, az oldallégzsák az első utasoknak, illetve az utastér teljes hosszában fölfúvódó függönylégzsákok, továbbá mind a hat ülésen hárompontos biztonsági övek, elöl előfeszítővel és överőhatárolóval. A jobboldali első légzsák 133 literes és 860 mm szélességben nyílik ki, hogy ne csak a szélső, hanem a középső utas is megfelelő védelmet kapjon.

  Mivel gyerekek az első középső ülésen is ülhetnek, az FR-V-ben az ISOFIX gyerekülés-rögzítési pontokat nem csak a szélső hátsó üléseken, hanem elöl középen is megtalálhatjuk. Mindhárom ülésnél van rögzítési pont az üléstámla alján is. A Honda azt javasolja, hogy ha kisgyerek ül, elöl középen, akkor az ülést toljuk a leghátsó helyzetbe.

  A Honda mérnökei azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy kiküszöbölik a buszlimuzinokra jellemző nagy sodródási hajlamot, miközben jó rugózási kényelmet, stabil irányíthatóságot és jó vezethetőséget garantálnak az FR-V számára. Az eredmény, pihentető futás, kényelmes és egyenletes rugózással, nagyfokú stabilitás gyorsan vett kanyarokban és autópálya tempó mellett, valamint kimagaslóan jó rugózási komfort a lágy beállítású rugóknak köszönhetően.

  A piaci bevezetéskor kétféle benzinmotor közül lehet majd választani: a 125 lóerős (92 kW), 1,7 literes SOHC VTEC egység (ötfokozatú manuális váltóművel) és a 150 lóerős (110 kW) 2,0 literes DOHC i-VTEC egység. 2005-ben a paletta a Honda méltán elismert 2,2 literes i-CTDi turbódízel motorjával válik teljessé. A kétliteres benzines és a 2,2 literes dízelmotorhoz egyaránt hatfokozatú kézi váltó jár.